ΣΕΚΑ: Ολοκλήρωση αιτήσεων “Εξοικονομώ”, επιλαχόντες & κατάργηση σειράς προτεραιότητας

ΣΕΚΑ: Ολοκλήρωση αιτήσεων “Εξοικονομώ”, επιλαχόντες & κατάργηση σειράς προτεραιότητας

Διαβάστε παρακάτω τις θέσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (ΣΕΚΑ) στο κάλεσμα του B2Green για τοποθέτηση επί των ζητημάτων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με κύριους άξονες τα θετικά & τα αρνητικά του προγράμματος που ολοκληρώθηκε καθώς και την κατάθεση προτάσεων για το επερχόμενο πρόγραμμα:Τοποθέτηση ΣΕΚΑ σε αφιέρωμα του B2Green για το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”

Τα προγράμματα Εξοικονομώ Κατ’ οίκον, αγκαλιάστηκαν στο σύνολό τους από όλους τους εμπλεκόμενους ,ιδιοκτήτες και κατασκευαστές.

Τα οφέλη μεγάλα για τα νοικοκυριά λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και για τους κατασκευαστές μιας που ο κύκλος εργασιών των μικρομεσαίων κατασκευαστικών εταιριών αυξήθηκε σημαντικά .

Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι τηρείται ένα επίπεδο ποιότητας μέσω των θεσπισμένων ανώτατων ορίων κόστους παρεμβάσεων αλλά και την υποχρέωση τα προϊόντα να συνοδεύονται από την δήλωση συμμόρφωσης CE και τα ενεργειακά τους χαρακτηριστικά.

Στα θετικά του νέου προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ καταγράφεται το σημαντικά υψηλότερο ποσοστό επιδότησης σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους (που άγγιξε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις το 95%), γεγονός που αύξησε κατακόρυφα το ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στα συν και η διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων για στοχευμένες τεχνολογικές αναβαθμίσεις επιπλέον του ορίου για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης όπως:

Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (smart home)
Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ-φωτοβολταϊκά
Ηλεκτρικοί φορτιστές για τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες)
Στα αρνητικά του προγράμματος καταγράφεται ότι οι διαθέσιμοι προϋπολογισμοί σε όλη τη χώρα εξαντλήθηκαν σε μόλις λίγα λεπτά.

Το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας δυστυχώς έπαιξε σημαντικό ρόλο για μία ακόμα φορά.

Η χρονική προτεραιότητα είχε εφαρμοστεί και στους προηγούμενους κύκλους του “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II” και ο ΣΕΚΑ είχε διατυπώσει στο αρμόδιο υπουργείο σαφώς την θέση του ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει στον νέο κύκλο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα, να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Δημιουργήθηκαν πολλά αρνητικά φαινόμενα, με αποκορύφωμα καταγγελίες για παράνομα ή όχι λογισμικά, καθώς και διασπορά αιτήσεων από γραφεία σε όλη την επικράτεια.

Πολύ μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων βρέθηκαν ταυτόχρονα στην πλατφόρμα του προγράμματος, με αποτέλεσμα η επιτυχής υπαγωγή μιας αίτησης να είναι θέμα τύχης.

Είναι σαφής η θέση του ΣΕΚΑ ότι για τον τρέχοντα κύκλο αιτήσεων θα πρέπει :

Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες των οποίων τα στοιχεία έχουν επιβεβαιωθεί να ολοκληρώσουν την αίτηση τους
Να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις προτάσεις που πληρούν τα κριτήρια του οδηγού υλοποίησης να ενταχθούν σε λίστα επιλαχόντων
Όσον αφορά τον επόμενο κύκλο αιτήσεων είναι αναγκαίο:

Να καταργηθεί η χρονική σειρά προτεραιότητας για την έγκριση των επιχορηγούμενων προτάσεων
Να ενσωματωθούν κριτήρια μοριοδότησης τα οποία να δίνουν προτεραιότητα στην αναβάθμιση των παλαιότερων και πιο ενεργοβόρων κτιρίων καθώς και εισοδηματικά κριτήρια
Τα προγράμματα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον έχουν πολύ μεγάλη απορροφητικότητα κονδυλίων και μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν ακόμα δυναμικότερα.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προβούν στις απαραίτητες βελτιώσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες του προγράμματος.

Από την Γραμματεία του ΣΕΚΑ