Σχέδιο ενισχυμένων ετήσιων «Εξοικονομώ» μέχρι το 2030 • Έρχεται αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ • Το 2020 ο γ’ κύκλος

Σχέδιο ενισχυμένων ετήσιων «Εξοικονομώ» μέχρι το 2030 • Έρχεται αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ • Το 2020 ο γ’ κύκλος

Τα επίσημα σχέδια για τη συνέχιση και ενίσχυση των προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών μέχρι το 2030 αποκάλυψε ο Υπουργός ΥΠΕΝ, κ. Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο “Αλουμίνιο και Αρχιτεκτονικές Κατασκευές” που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο από 01 έως 03 Νοεμβρίου με τη συμβολή του B2Green.gr ως επίσημου χορηγού επικοινωνίας, ο Υπουργός ανέφερε πως στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του έτους θα προβλέπεται ότι για κάθε έτος μέχρι το 2030, θα τεθεί ως στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Αναφορικά με τους πόρους που θα χρειαστούν για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τους τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι, στο νέο ΕΣΕΚ, και αυτό είναι κάτι που το λέμε νομίζω πρώτη φορά, θα προβλέπεται ότι κάθε χρόνο ο στόχος θα είναι η αναβάθμιση 50.000 κτιρίων, 50.000 νοικοκυριά που θα αναβαθμίζονται τα σπίτια τους. Αν δει κανείς τους πόρους που έχουν διατεθεί από το «Εξοικονομώ» θα διαπιστώσει ότι μια μέση προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης είναι προϋπολογισμού 10.000 ευρώ. Αν κάνετε τους πολλαπλασιασμούς, θα δείτε ότι για να πετύχουμε αυτό το στόχο των 50.000 νοικοκυριών κάθε χρόνο θα χρειαστούμε κατ’ έτος 500 εκ. ευρώ. Κάποια χρήματα από αυτά θα βρεθούν από το ΕΣΠΑ. Πως θα βρεθούν; Αυτή την ώρα από το ΕΣΠΑ για το «Εξοικονομώ» είναι ας πούμε 750 εκ. ευρώ. Λέω ας πούμε γιατί εξαρτάται από την απορρόφηση και από την αναθεώρηση του προγράμματος κλπ. Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα κονδύλια. Το πρόγραμμά μας θα έχει τρεις άξονες:

Πρώτος άξονας θα είναι η ενίσχυση του προγράμματος «Εξοικονομώ» όπως & αν θα λέγεται αυτό στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΕΣΠΑ των δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης. Δε θα είναι δύσκολο γιατί έτσι & αλλιώς είμαστε υποχρεωμένοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 25% των νέων δράσεων του νέου ΕΣΠΑ να αφιερώνεται σε δράσεις για καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Αλλά πάλι δε φτάνει, και γι’ αυτό το λόγο θα κινηθούμε σε 2 ακόμα άξονες.

Ο ένας άξονας θα είναι σταθερά και γενναία φορολογικά κίνητρα για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ο δεύτερος άξονας θα είναι σε συνεννόηση με τις τράπεζες για ένα ελκυστικό πλαίσιο δανειοδοτήσεων για όλους εκείνους οι οποίοι θα θελήσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους.

Τέλος, αναφορικά με τον αναμενόμενο τρίτο κύκλο του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II», ανέφερε πως θα τρέξει από την επόμενη χρονιά, υπενθυμίζοντας την προσπάθεια εξεύρεσης πόρων που γίνεται, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, η οποία εστιάζεται στη διασφάλιση περισσότερης και ουσιαστικότερης μόχλευσης των διαθεσίμων πόρων.

Πηγή https://www.b2green.gr